15 Temmuz 2015 Çarşamba

MS SQL Server'da farklı bir cihaza TCP/IP üzerinden Bağlanmak

Merhabalar; bu makalemde sizlere farklı bir bilgisayardan kendi SQL Server'ınıza nasıl bağlanmanız gerektiğini anlatmaya çalışacağım. Sql server üzerinde çeşitli konularda demo ve çalışma yapmak isteyen arkadaşların işine yarayacağını düşünüyorum. Öncelikle Sql server'ınız üzerinde gerekli olan konfigrasyon ayarlarınızı yapmanız gerekmektedir.

İlk olarak SQL Server Configuration dan TCP/IP 'ye çift tıklıyoruz.














Ardından karşımıza çıkan pencerede Enabled seçeneğini yes olarak değiştiriyoruz.



















Ip Adresses tab'ni tıklayıp buradan da enabled seçeneğini yes olarak değiştiriryoruz. Burada dikkatinizi çekmek istediğim bir nokta var TCP Port isimli alanın karşısında 1433 yazıyor biraz sonra size yazmanız gereken bir port numarası belirteceğim. O numara aslında buradan gelmekte. Yes seçeneğini işaretledikten sonra tamam'a basın ve karşınıza bir uyarı mesajı gelecektir. Gerekli olan değişikliklerin başarılı olabilmesi için server'ın yeniden başlatılması gerekmektedir.

Bu işlemlerden sonra sırada denetim masasında bulunan Firewall(güvenlik duvarı)ayarlarını düzenlemeye geldi. Güvenlik duvarına ulaşmak için denetim masasında bulunda arama çubuğuna güvenlik duvarı yazarak da ulaşabilirisiniz. Güvenlik duvarı menüsüne ulaştıktan sonra gelişmiş ayarları seçmeniz gerekmekte.










Açılan yeni pencereden sol üstte bulunan gelen kuralları yazısına tıklayınız.














Sağ üst köşede bulunan yeni kural yazısına tıklayınız.














Karşınıza yeni bir pencere gelecektir buradan bağlantı noktası seçeneğini seçip next'e basın.















Belirli yerel bağlantı noktaları seçeneğini seçip biraz önce bahsetmiş olduğum 1433 port numarasını yazıyoruz ve next'liyoruz.















Bundan sonraki adımlarda herhangi bir değişiklik yapmadan ileri deyip en sonra olarak bir isim vererek işlemi bitiriyoruz. Firewall kurallar listesinde gözükmesini istediğiniz herhangi bir isim verebilirsiniz.















İşlem tamamlanmıştır. En son olarak SQL Server Management Studio'ya bağlanırken Server Name isimli alana uzaktan bağlanmak istediğiniz bilgisayarın IP'sini yazarak bağlanabilirsiniz. Yalnız uzaktan bağlantılarda windows authentication güvenli olmadığı için sql server bu şekilde bağlanmanıza izin vermyecektir bundan dolayı kendi belirlemiş olduğunuz SQL Server authentication kullanıcı adı ve şifrenizle login olmanız gerekmektedir.

MİCROSOFT SQL SERVER, ERROR:18456-Login failed for user: Hatasını alan arkadaşlar muhtemelen sql server kurulumu yaparken login seçeneklerinde mixed mod seçmek yerine windows authentication seçeneğini seçtikleri için sql server'a, SQL Server authentication ile bağlanamayıp yukarıdaki hatayı almaları muhtemeldir. Bunun çözümü için Sql Server Instance'ye sağ tıklayıp properties seçeneğinden karşılarına çıkan pencereden security alanına gelip SQL SERVER and Window Authentication seçeneklerini işretledikleri taktirde problem çözülecektir.

Umarım Faydalı olur... İyi çalışmalar :)

Önemli Not: Sunucuya internetten bağlantı izni vermek ciddi güvenlik açıklarına sebebiyet verebilir. Firewall ayarlarının çok titizce yapılandırılması gerekmektedir. 

0 yorum :

Yorum Gönder