11 Temmuz 2019 Perşembe

SQL Server AlwayOn Nedir ?

Microsoft'un SQL Server'ın 2012 ile birlikte duyurduğu daha önceden kullanılan Log Shipping ve Mirroring'e alternatif olacak günümüzde büyük sistemlerin beklentilerini karşılayabilecek modernize edilmiş ve geliştirilmiş bir high availability and disaster recovery çözümüdür.

AlwaysOn konu başlığını, çalışma yapısı olarak iki başlığa kırabiliriz.

  • AlwaysOn Failover Clustering Instance
  • AlwaysOn Availability Groups

AlwaysOn Failover Clustering Instance

Aslında başlıktan da anlaşıldığı üzere Instance seviyesinde bir HA sunduğu anlaşılmaktadır. Bu teknolojide cluster içerisinde bulunan tüm node'lar shared storage erişebilmelidir. Aşağıdaki resimde de tek cluster içerisinde bulunan iki farklı node'un shared disk üzerinde çlaıştığını gösteren topolojide de AlwaysOn Failover Clustering Instance'ın çalışma yapısını özetler niteliktedir.



AlwaysOn FCI SQL Server Standart ve Enterprise Edition olmak üzere her ikisinde de desteklenmektedir. Fakat standart edition'u kullanılıyorsa cluster içerisinde sadece iki node kullanımına izin verilmektedir.

AlwaysOn Availability Groups

Alwayson AG için shared disk ihtiyaç bulunmamaktadır. FCI Instance seviyesinde bir HA sağlarken AG belirlenen database'ler için bunu sağlar. Aslında bu noktada FCI'ya göre daha esnek davranabilirsiniz. Instance içerisinde bulunan fakat HA&DR dahil olmasına gerek olmayan veritabanlarını bu yöntemle dışarıda bırakabilirsiniz.

FCI'da node'lar aktif/aktif olarak çalışmadığı için bütün yük primary tarafta olur. Fakat AG kullanacaksınız Backup ve read işlemler secondry üzerinden ilertleterek primary taraftaki yükü azaltabilme imkanı sağlar.

Fakat unutulamaması gerekir ki Bu yöntem db seviyesinde bir HA çözümü sunduğu için Instance seviyesindeki objeleri manuel olarak Secondary tarafa taşınması gerekmektedir.(örn  job, login,linked server...)








































0 yorum :

Yorum Gönder