16 Haziran 2015 Salı

Bilişim Sektöründe DBA

     Merhabalar, bu yazımda sizlerle biraz teknik konulardan ziyade yapmış olduğum bir araştırmayı paylaşmak istiyorum. Dba'lerin bilişim sektöründeki yerini size anlatmaya çalışacağım. Sizlere aşağıda sunmuş olduğum grafikler, oranlar ve istatistiki veriler tamamen Amerika'ya aittir. Ayrıca bütün bu araştırmaların Mayıs 2015 tarihinde gerçekleştirildiğine de değinmek isterim.
   
Yukarıda gördüğünüz resimde dba olan bir kişinin hangi alanlara yönelebileceğini temsil eder. Aslında yukarıda da görüldüğü gibi sanılandan ziyada bir dba'in hiç de kısıtlı dar bir çalışma alanı olmadığını bize kanıtlar niteliktedir. 
Yukarıda ki sayısal veriler ise bize bir dba'nin maaşını olumlu yönde etkileyen yetenekler gösterilmektedir. Yani yapılan istatistiklere göre Unix bilen bir veritabanı yöneticisi diğerlerine göre %13 daha fazla maaş almaktadır.
Bu görselde ise veritabanı yöneticileri için popüler olan yeteneklerin şematik bir görseli sunulmuştur. Yalnız bu yukarıda ki görsel senior dba'ler arasında yapılan araştırma sonucu oluşturulmuştur. 

Bu görsel ise sektör içindeki dba'lerin cinsiyet oranlarını temsil etmektedir.

923 dba arasında yapılan oylamalar sonucunda iş memnuniyeti açısından dba'lik 5 üzerinden 5 puan alıp çalışanların işlerinden aşırı derecede memnun oldukları görülmektedir.


Bu görselde yıl bazında iş tecrübesine sahip çalışanlar sektördeki toplam dba'lere olan oranı gösterilmektedir. Yukarıdaki görselde gördüğünüz gibi 1-4 yıllık tecrübeye sahip çalışanlar %34'ünü oluşturarak en kalabalık gruptur.

Burada ise sektördeki maaş ortalamasının  $69,564 olduğunu görmekteyiz. Maaş aralığı ise $40,318 ile $102,713 arasında farklılık göstermektedir. Eğer senior seviyesine çıkılırsa maaş ortalamasıda $99,416 olmakta ve maaş aralığı ise $74,501 ile $135,327 olmaktadır.

Amerikadaki bazı şirketlerin dba maaşları gösterilmektedir.

Tecrübe ile maaş arasındaki ilişki.



Yukarıdaki 3 görselde MySql, Oracle ve Ms Sql Server'ın diğer branşlara göre yıllık bazlı maaş bilgileri verilmiştir.



Yukarıda ki 3 görselde ise şirket maaşları gösterilmektedir.

DBA'lerin görev tanımları hakkında yazılan makale için tıklayınız

Kaynakça:
www.payscale.com






























0 yorum :

Yorum Gönder