1 Ekim 2015 Perşembe

MS SQL Server Feature Selection Rehberi

   Çoğumuz SQL Server bilgisayarımıza kurmuşuzdur. SQL Server kurulumu yaparken Feture Selection ekranında SQL Server'ın bize onlarca sunduğu seçeneklerden hangilerinin ne işe yaradığını ve bizim ihtiyacımıza göre hangilerinin kurulup hangilerinin bizim ihtiyaç duymadığımızı karar verebilmek için aslında bu feature selection ekranındakilerin anlamlarını bilmemiz gerekmekte. Bende bundan dolayı seçenekleri teker teker ele alarak açıklamaya çalıştım.



   Feature selection sayfasında iki ana başlığa ayrılmış alan bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi Instance Features bir diğeri ise Shared Features'dir.

Instance Feature:  Buradaki özellikler her bir kurulan instance' a özel olarak seçip kurulmaktadır. Her bir instance 'ın versiyonları yada kullanım şekilleri farklı olabilir. 

Shared Features: Burada seçilen özellikler diğer instance'lar ile paylaşılan özelliklerdir.  Buradaki ortak özelliklerin her biri SQL Server sürümleri ile geriye dönük uyumlu şekilde tasarlanmıştır. 

INSTANCE FEATURE:
Databese Engine Service: Bu kısımda aslında SQL Server temel servisler, depolama, işlemler ve dataların güvenliğini sağlamak gibi temel şeyleri içerir.  Altında ise Replication, Full-Text Search, tools for managing relational and XML Data ve Data Quality Services(DQS) Server bulunmaktadır.
  • The Database Engine: çekirdek servistir ve depolama, güvenlik gibi temel işlemleri içerir.
  • Replication: Replikasyon teknolojisi ise data'ların yada database objelerinin bir veritabanından başka bir veritabanına senkron yada asenkron olarak kopyalanması, gönderilmesi işlemini sağlar.
  • Full Text Search: SQL Server tablolarında yapılan sorgularda karakter bazlı işlevsellik sağlar. 
  • Data Quality Service: Tutarsız yada doğru olmayan data'ların tespit edilip temizlenmesini sağlar. Check Box'ı seçerek DQS server'ın yüklenmesi sağlanır. SQL Server'ın yüklenmesi tamamlandıktan sonra  DQSInstaller.exe dosyasını çalıştırarak kurulumu tamamlayabilirsiniz. Eğer SQL Server'ı default instance olark kurulumunu tamamladıysanız aşağıdaki path'den ulaşabilirsiniz. -- C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL13.MSSQLSERVER\MSSQL\Binn.--

Analysis Services: Olap ve veri madenciliğini uygulamalarını oluşturmak ve bunları yönetebilmek için gerekli araçları içermektedir.

Reporting Services - Native : Server ve Client öğelerini oluşturmak, yönetmek ve matrix, raporlar ve grafikleri  içerir.  Ayrıca reporting servis genişletebilir bir platformdur. Rapor uygulamarı geliştirmek için de kullanılabilir.

SHARED FEATURES:
  • Reporting Services - SharePoint: ­ Reporting Service Sharepoint modu raporlama oluşturmak, yönetmek ve raporları sunmak için kullanılan sunucu tabanlı bir uygulamadır.
  • Reporting Services Add-in for SharePoint Products:  Sharepoint ürünü ile Reporting Service'in entegre olup bunların yönetilmesi ve kullanıcı ara yüzünü içerir. 
  • Data Quality Client: Data Quality Client uygulaması data kalite operasyonlarında kullanılan standalone bir araçtır. Bu araç data kalite projelerinin oluşturulması ve bu oluşturulan projelerin yürütülmesine olanak sağlar. Data'ların yönetiminden sorumlu, data kalitesini yüksek standartlara çıkarıp bu şekilde kalmasını koruyacak ekipler (Data steward'lar, data uzmanları yada IT sorumluları) data kalite projelerini düzenler ve bunları yürürlükte tutar. Proje işlevlerini gerçekleştirir.
  • Client Tools Connectivity: Client tools, sunucu ile istemci arasında iletişim kurulabilmesi için gerekli komponentleri barındırır. Bunlara ağ kütüphanesi, OLAP, ODBC, ADODB, ADOMD+ dahildirler.
  • Integration Services: Integration Services görsel ve programlanabilir objelerin taşınması, kopyalanması ve dataların dönüştürülmesi için kullanılırlar.
  • Client Tools SDK: Program geliştiricileri için gerekli development kit kaynaklarını barındırır.
  • Documentation Components: Yardım dökümantasyonu ile ilgili bölümdür.Sql Server da bulunan help içeriğini görüntüleme ve bunu yönetmek için kullanılan bileşenleri içerir.
  • Management Tools - Basic: SQL Server Database Engine, SQL Server Express, sqlcmd utility ve SQL Server PowerShell içi SQL Server Management Studio desteği sunar.
  • Management Tools – Complete: Reporting Service, Analysis Services ve Integration Services için SQL Server MAnagement Studio desteği sunar. *SQL Server Profiler *Database Engine Tuning Advisor *SQL Server Utility Management içeriğini destekler.
  • Distributed Replay Controller:  SQL Server Distributed Replay Controller çıkacak olan yeni SQL Server sürümlerinin etkilerini ölçer aynı zamanda donanımsal yada işletim sistemi upgarde'lerinde uyumluluk durumu konusunda yardımcı olmaktadır.
  • SQL Client Connectivity SDK: Veritabanı uygulama geliştirme için SQL Server Native Client'ı (ODBC/OLE DB) içerir.
  • Master Data Services: Kesinliği ve denetimi sağlayabilmek amacıyla farklı sistemleri tek bir sistem üzerinde entegre edebilmek için kullanılan bir platformdur. 


1 yorum :

  1. Bilgilendirme için çok teşekkür ediyorum Yasin bey. Her yazınızı özenle ve merakla bekliyorum. Kolay gelsin iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil